Novosti

Prebroditi oluju/Weathering the storm

29.10.2020. godine je obilježen Evropski dan mikrofinansiranja (EMD) koji je pokrenut 2015. godine.

MKF SUNRISE je tokom jučerašnjeg dana, kao i tokom cijelog mjeseca oktobra, klijente informisao o mudrom zaduživanju.

Cilj Evropskog dana mikrofinansija je podizanje svijesti o ulozi i značaju mikrofinansiranja u Evropi i svijetu kao i o njegovoj vrijednosti u borbi protiv nezaposlenosti, socijalne i finansijske isključenosti.

Slogan ovogodišnjeg dana mikrofinansija je „Weathering the storm/Prebroditi oluju“. Ovom prilikom su upriličeni brojni online događaji među kojima je centralno mjesto zauzeo virtuelni događaj „BRUSSELES (online) EVENT“ na kojem su se obratili predsjednik Upravnog odbora EMN i MFC, direktor OECD, predstavnici European Investment Bank Group, EU Parlamenta itd. U okviru manifestacije održala se i svečana dodjela nagrada za 17 mikrofinansijskih institucija za „European Code of Good Conduct“.

Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI, kao i njegove članice su članovi dvije međunarodne mreže EMN – Europian Microfinance Network i MFC – Microfinance Centar uz čiju podršku se realizuje Evropski dan mikrofinansiranja.

Usljed uticaja pandemije COVID-19 sve su više ograničene ekonomske aktivnosti širom Evrope i svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Sektor mikrofinansija u BiH kao i u svijetu je kroz zajedničko djelovanje pokazao otpornost tokom novonastale krize pokazujući senzibilnost i otvorenost prema svojim klijentima koji sada, više nego ikada, imaju potrebu za jednostavnim, brzim i odgovornim pristupom finansijskim sredstvima za svoje djelatnosti i domaćinstva. Naši klijenti su samozaposleni i mikro-poduzetnici koji nemaju pristup tradicionalnim izvorima finansiranja, i oni su takođe bili pogođeni pandemijom. Zajedničkim djelovanjem svih učesnika: međunarodnih mikromreža, mikrokreditnih organizacija, regulatora i udruženja obezbjeđen je kontinuitet i nesmetana potrebna podrška svim klijentima.

Jer kako kaže Generalni direktor EMN-a Jorgea Ramirezaje:„ zahvaljujući ekonomskoj aktivnosti koju mikrofinansiranje osigurava, podsjetnik je široj publici o snažnom socijalnom uticaju i izvrstan način podsjećanja kreatora politike da javni novac uložen u mikrofinansijski sektor rezultira pozitivnim rezultatima”.